Koulutus

Lukuwebinaarimme

Maaliskuussa 2021 alkaa lukuwebinaarisarjamme, jonka avulla tarjotaan inspiraatiota lukemiseen ja lukemaan innostamiseen varhaiskasvatuksen, peruskoulun ja kirjastojen ammattilaisille



Huhtikuun 2021 lukuwebinaarit:

Ateljee - Iloa lukemiseen!

8.4.21 klo 15-18.45

Tutkimusmatka sanataiteeseen

27.4.21 klo 15-17.15


Webinaarin ohjelma

15.00-16.30 Ateljee-toimintamallin perusteet

16.30-16.45 Tauko

16.45-18.45 Työpajaosuus

  • Elämyksellinen lukeminen

  • Kirjan valinta

  • Lukemisen strategioita

  • Lukuhaastattelu

  • Arviointi

Ilmoittaudu mukaan täältä


Kouluttajina

Taina Hämäläinen, rehtori, erityisopettaja

Laura Niinikivi, luokanopettaja, Lohjan kaupungin lukukoordinaattori

Laura Niinikivi ja Taina Hämäläinen
Laura Niinikivi ja Taina Hämäläinen


Mikä on Ateljee?

Ateljee on äidinkielen opettamisen toimintamalli. Sen tavoitteena on tukea lasten lukutaidon kehittymistä ja lukuinnon syntymistä. Ateljee on tapa organisoida äidinkielen tunnit siten, että oppilaat työskentelevät aktiivisesti merkityksellisten lukemis- ja kirjoittamistehtävien parissa.

 Toimintamallin ideana on äidinkielen osataitojen mallintaminen, tavoitteen asettaminen, harjoittelu ja arviointi kuuden ateljeen avulla. Ateljeeta ovat itsenäinen lukeminen, luova kirjoittaminen, oikeinkirjoitus ja kielioppi, kuunteleminen, yhdessä lukeminen ja vuorovaikutus.

 Lukeminen on osa jokaista päivää ja  lukustrategioiden oppimiselle varataan paljon aikaa.  Oppimateriaalina käytetään autenttista materiaalia ja erilaisia tekstilajeja ja opetus rakentuu kirjallisuuden ympärille. Lapselle annetaan mahdollisuus strukturoituun valintaan ja teksteistä keskusteluun. 

Tutkimusmatka sanataiteeseen 

27.4.2021 klo 15-17.15

Webinaarin ohjelma

15.00-15.05 Alkusanat Sanna Paljakka, Lukuliikettä kuntiin! -verkostohankeen lukuagentti

15.05-15.40 Lukuteatterilla sujuvuutta lukemiseen, Enni Junttila (FM), projektisuunnittelija, draamakasvatuksen opettaja

15.40-16.15 Kaikkialla ja kaikessa on tarina! Maami Snellman, lastenkirjailija, lasten ja nuorten sanataideopettaja

16.15-16.20 Tauko

16.20-17.05 Elämyshuoneen magiaa - jotakin korville, silmille ja sydämelle, Agneta Möller-Salmela erikoiskirjastovirkailija

17.05-17.15 Päätös

Ilmoittaudu webinaariin tästä

 

Esittelyssä tilaisuuden puhujat

Enni Junttila (FM) on draamakasvatuksen opettaja. Tällä hetkellä Enni työskentelee Niilo Mäki Instituutissa ReadDrama -hankkeen projektisuunnittelijana ja aloittelee taidekasvatuksen väitöskirjatutkimusta teatteriopetuksen arvioinnista. Hän on työskennellyt myös Jyväskylän yliopiston Avoimen yliopiston draamakasvatuksen yliopistonopettajana. Aineenopettajakokemuksen lisäksi Ennillä on pitkän linjan kokemus lasten ja nuorten teatterin ohjaajana ja harrastajanäyttelijänä.

Maami Snellman on lastenkirjailija, lasten -ja nuorten sanataideopettaja sekä lastenteatterin esiintyjä. Hän työskentelee Vantaan sanataidekoulussa vastaavana opettajana. Snellman on kehittänyt aktiivisesti alle kouluikäisten sekä alkuopetusikäisten lasten sanataidetoimintaa. Omien lastenkirjojen lisäksi hän on kirjoittanut sanataideoppaita pienille lapsille ja varhaiskasvattajille sekä alakoulun ja yläkoulun oppilaille ja opettajille.

Agneta Möller-Salmela on Hangon kirjaston erikoiskirjastovirkailija, tarinankertoja, ja lukuinnostaja. Möller-Salmela on luonut lapsille ja nuorille lukemiseen innostavia menetelmiä elämyshuoneista moniaistisiin lukuhetkiin. Möller-Salmela on kehittänyt kirjastojen, koulujen ja kotien yhteistyömuotoja Hanko-malli nimisen toiminnan kautta. Työ Hanko-mallin kanssa on tuonut Möller-Salmelalle useita palkintoja.

Menneet koulutukset

Sukella syvemmälle lukemiseen!

16.3.21 klo 15-17.30

Lukuwebinaarin ohjelma

15.00-15.05 Alkusanat Sanna Paljakka, Lukuliikettä kuntiin! -verkostohankkeen lukuagentti

15.05-16.05 Lastenkirjallisuus ja moninaisuus - Miten valita tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tukevia kirjoja? Jaana Pesonen (KT)

16.05-16.10 Tauko

16.10-16.50 Tarinoilla on väliä! Kirjastopedagogi Tuula Rönkä ja lukukoordinaattori Feeja Haarmann kertovat lukemaan innostamisesta erityisryhmissä ja yläkoulussa

16.50-17.20 Man läser och Tamburbibliotek - katsaus lukemaan innostamisen projekteihin ja lukemisen lähettiläiden toimintaan. Lukulähettiläät Henrika Andersson ja Amanda Audas-Kass

17.20-17.30 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautuminen on päättynyt. Osallistumislinkit lähetetään ilmoittautuneille 15.3.21

Tilaisuuden puhujat


Jaana Pesonen (KT) työskentelee Helsingin yliopistolla varhaiskasvatuksen yliopistonlehtorina. Pesonen on tutkinut lastenkulttuuria, ja erityisesti moninaisuuden ja rasisminvastaisuuden teemoja lastenkirjallisuudessa. Lisäksi hän on tarkastellut myös kielitietoisen kasvatuksen ja opetuksen mahdollisuuksia. 

Tarinoilla on väliä! Millaista on yläkoululaisille suunnattu kirjavinkkaus? Millaista on pienryhmien lukemaan kannustaminen? Kuinka löydetään kiinnostavimmat tarinat ja innostetaan lapsia ja nuoria kirjojen pariin? Kirjastopedagogi Tuula Rönkä ja lukukoordinaattori Feeja Haarmann kertovat Sipoon kirjaston lasten- ja nuortenkirjastotyöstä sekä kirjaston ja koulujen välisistä yhteistyömuodoista.

De finlandssvenska läsambassadörerna har nu kommit mer än halvvägs i sitt treåriga projekt. Målsättningen är att inspirera och väcka läshungern hos barn och unga i hela Svenskfinland, skapa samarbeten och nätverk och finna nya sätt att inspirera till läsning. Under presentationen lyfter vi i huvudsak fram två läsfrämjande projekt:

- presentation av kortfilmen och kampanjen "Man Läser" (ett samarbete med Svenska YLE med läsande manliga förebilder i fokus)

- presentation av pilotprojektet "tamburbibliotek" (ett samarbete med biblioteken, daghem och föräldrar till barn i åldern 3-5)

- lite om kommande projekt